tisdag 10 juni 2008

2.1 Erfarenhet från en Solo-övning i Årefjällen

Se denna video från en Solo-övning i Årefjällen sommaren 2008. Övningen sträckte sig över en veckan med fyra dagar själv på berget och organiserades av Göran Gennvi och John P. Milton. Jag deltog. Det tog mig tre dagar att bli fullt närvarande, vilket var en häftig känsla jag bär med mig sedan dess. Mannen på bilden är Art van Weller från "Ben & Jerry´s Climate College". 


Har du haft en liknande upplevelse av att vara själv i naturen? Dela med dig av dina tankar. 

2.2 Smyg som en indian

Hur långt har vi kommit i att bygga en 3-timmars övning? Låt mig sammanfatta. Vi har: 
  1. Berättat en inledande historia om en stark naturupplevelse (introduktionen)
  2. Presenterat deltagarna för varandra med en "check-in" övning (1.2)
  3. Genomfört en tempohöjare med en engagerande lek (1.4, 1.5)
Nu är det dags att fokusera uppmärksamheten. En oväntat enkel, men fascinerande övning är att smyga ljudlöst som en indian. Det övar balansen och får deltagarna att känna av underlaget, den bit natur de står på. Tekniken är att: 
  1. Stå avslappnad med händerna utmed sidorna och båda fötterna bredvid varandra.
  2. Med vikten på den bakre foten ta ett steg framåt, sätta ner hälen på den främre foten försiktigt, rulla på yttersidan av foten tills hela trampdynan har kontakt med marken. 
  3. Flytta över vikten från den bakre till den främre foten tills du står stadigt. 
  4. Ta ett nytt steg. 
När deltagarna provat en gång, be dem göra om det, men hälften så fort. Och sedan en gång till, hälften så fort som förra gången. Klarar de en tredje inbromsning? Gå ut och pröva själv. Lämna en kommentar nedan om din spontana reaktion. 

2.3 Föreslå en egen sinnesövning

Smygövningen ovan (3.2) hjälper deltagarna att lugna sina sinnen och göra sig mottagliga för direkta upplevelser. Varför inte föreslå en egen sinnesövning? Vilket sinne vill du öva deltagarna i under 5-10 minuter? Smak? Lukt? Känsel? Hörsel? Syn? Lägg en kommentar nedan om en övning som övar ett utvalt sinne. Använd rubrikerna vi använt förut för att formulera ett recept på naturupplevelse: 
  • Titel
  • Det här behövs till övningen
  • Övningen leder till
  • Introduktion
  • Så här genomför man övningen
Kommentera någon annans inlägg. 

Läs sid 16-17 i kurshandboken "flow learning" om "Steg 2. Fokusera uppmärksamhet". Lyssna på valfritt inslag av John P. Milton från CDn du fick med i kursmaterialet. 

Delta i veckans om telefonkonferens om sinnesövningar som fokuserar uppmärksamheten. Delge exempel om vad du har varit med om.  

2.4 Studera Tai Chi

John P. Milton säger att vägen till en ökad kontakt mellan den inre och yttre naturen, mellan det medvetna och omedvetna jaget, är avslappning. "Relax, relax, relax." Det är vad det handlar om. Att försätta sig i ett vaket, avslappnat tillstånd och därmed bli mer närvarande. En väg dit, säger John, är att praktisera Tai Chi. En serie kroppsövningar som kräver full koncentration. 

Studera de 12 rörelserna i Tai Chi. En eller två övningar räcker sannolikt för att fokusera gruppens uppmärksamhet. Vad du erbjuder är avslappning och naturlig närvaro,  en bristvara bland stressade vuxna. Om gruppen har mycket spring i benen behövs mer fysiska övningar. Hämta inspiration till övningar från handboken "flow learning". 

Det är viktigt att poängtera för Skeptiker och Passiva att Taoism är en religion, men inte som kristendomen. Det finns ingen Gud att tillbedja, ingen Gud som hör dina böner. Tao är en princip, som inte går att definiera utan måste upplevas. Tao är en kraft som omsluter, omger och löper genom allt, levande och icke-levande. Tai Chi är en teknik med medvetet långsamma rörelser för att balansera flödet av energi - ´Chi´- i kroppen. I slutändan är Tai Chi ett sätt att utöva Taoismen.

Läs mer: All about Taoism *
(*Denna e-kurs gör inga anspråk på att ge en hel eller rättvisande beskrivning av Taoism)

2.5 Praktisera Tai Chi

Välj två övningar från Stanfords sajt om Tai Chi. Omsätt dem i praktiken genom att undervisa en vän i hur man utför övningarna. Säkerställ att hon har förstått genom att be henne undervisa en tredje person. 

2.6 Lägg till texter och bildspel

Med några enkla handgrepp kan du lyfta din blogg till nya höjder (om du inte redan gjort det). Gör så här: 
  1. Logga in på Blogger med din e-post och lösenord.
  2. I instrumentpanelen, klicka på "Visa blogg" för den blogg du vill hantera. 
  3. Överst till höger på webbsidan för din blogg, klicka på "Anpassa".
  4. I mallen för din sida, klicka på "Lägg till ett sidelement".
  5. I det nya fönster som öppnas, välj "Text" och klicka på "Lägg till i bloggen".
  6. I det nya fönster som öppnas, skriv in rubrik och brödtext, klicka på "Spara". 
I mallen för din sida har du en ny textruta. Flytta textrutan genom att dra den till en ny plats. Vill du ha ett bildspel på din blogg? Gör så här: 
  1. Klicka på "Lägg till ett sidelement", välj "Bildspel".
  2. Ange "Titel", välj "Källa", skriv in ett "Sökord" och klicka på "Lägg till i bloggen". 
  3. I mallen för din sida, klicka på "Spara". 
Lätt som en plätt.