tisdag 10 juni 2008

2.4 Studera Tai Chi

John P. Milton säger att vägen till en ökad kontakt mellan den inre och yttre naturen, mellan det medvetna och omedvetna jaget, är avslappning. "Relax, relax, relax." Det är vad det handlar om. Att försätta sig i ett vaket, avslappnat tillstånd och därmed bli mer närvarande. En väg dit, säger John, är att praktisera Tai Chi. En serie kroppsövningar som kräver full koncentration. 

Studera de 12 rörelserna i Tai Chi. En eller två övningar räcker sannolikt för att fokusera gruppens uppmärksamhet. Vad du erbjuder är avslappning och naturlig närvaro,  en bristvara bland stressade vuxna. Om gruppen har mycket spring i benen behövs mer fysiska övningar. Hämta inspiration till övningar från handboken "flow learning". 

Det är viktigt att poängtera för Skeptiker och Passiva att Taoism är en religion, men inte som kristendomen. Det finns ingen Gud att tillbedja, ingen Gud som hör dina böner. Tao är en princip, som inte går att definiera utan måste upplevas. Tao är en kraft som omsluter, omger och löper genom allt, levande och icke-levande. Tai Chi är en teknik med medvetet långsamma rörelser för att balansera flödet av energi - ´Chi´- i kroppen. I slutändan är Tai Chi ett sätt att utöva Taoismen.

Läs mer: All about Taoism *
(*Denna e-kurs gör inga anspråk på att ge en hel eller rättvisande beskrivning av Taoism)

Inga kommentarer: